Japonya

KÜNYE

Resmi Adı: 日本国
Başkenti: Tokyo
Başbakan: Shinzo Abe
Yüzölçümü: 377 829 km2
Nüfusu: 126 659 683
GSYİH: 5,96 Trilyon $

TARİH

Doğumdan Önce 9 000'li yıllarda Kuzey Asya'dan gelen Altayik halklar Japon adalarına yerleşmeye başlamışlardır.
Japonya, 1904-1905'te Kore ve Mançurya sorunlarından kaynaklanan savaşta Rusları yenilgiye uğratmış, bir Dünya gücü haline gelmiştir. Böylece modern çağda bir Asya Devleti ilk kez bir Avrupa Devletini mağlup etmiştir.

6 Ağustos 1945'te, ABD Uranyum-235 tipi atom bombası ile Hiroşima'ya saldırı gerçekleştirmiştir. 70 bin insan aynı "an"da hayatını kaybetmiştir. Atom bombası saldırısı nedeniyle, 1945 yılsonuna kadar yaklaşık 140 bin Japon "özgürleşmiştir". ABD'nin saldırıdan önce Japonların yaşam tarzlarını araştırdığı ve saldırıyı sivillerin en çok dışarıda oldukları saat olan sabah 8:15'te yapmaya karar verdiği ortaya çıkmıştır.

Bombanın etkisi öylesine şiddetliydi ki, radyasyonun çarptığı bir bakır parçası nikele dönüşmüştü.

ABD, 9 Ağustos 1945'te ikinci atom bombası saldırısını Nagazaki'ye gerçekleştirmiştir. Bu saldırı 143 124 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştır. ABD etrafında sivil yerleşim yerleri olan (işçi ailelerinin yaşadığı alanlar) şehirleri özellikle seçmiş, Hiroşima ve Nagazaki bölgelerine bir süre hava saldırısı yapmayarak sivil halkın buralara göç etmesini sağlamıştır.

Hiroşima'da 20 bin, Nagazaki'de 2 bin Koreli hayatını kaybetmiştir.

Nagazaki'den gelip, Hiroşima'daki tersaneye çalışmaya giden Tsutomu Yamaguchi'nin 6 Ağustos 1945'teki saldırı sırasında vücudunun sol tarafı ağır bir şekilde yanmış, kulak zarı yırtılmıştır. 8 Ağustos'ta Nagazaki'ye dönen Yamaguchi, 9 Ağustos'ta Hiroşima'daki saldırı hakkında Nagazaki Mitsubishi Tersanesine bir rapor verirken atom bombası saldırısı gerçekleşmiştir. Yamaguchi Nagazaki saldırısında yüksek radyasyona maruz kalmış, 2010 yılında yakalandığı mide kanseri nedeniyle 2010 yılında hayatını kaybetmiştir.

Saldırıdan hemen sonra yayılan radyasyon ile birçok çocuğun ve yeni doğan bebeğin genetik hastalıklara maruz kalmasına neden oldu. Atom bombası kurbanlarının birçoğunda atom bombası kataraktı’ diye adlandırılan bir rahatsızlık oluştu.

ABD Başkanı Harry S. Truman, saldırılardan sonraki demecinde “Atom bombasının Almanlardan önce keşfedilmiş olması insanlığı kurtarmaya yönelik çok önemli bir zaferdir’’ diyerek vahşeti savunmuştur.

Günümüzde özellikle Batı dünyasında, yanardağ faaliyeti, fırtına, deprem, tsunami, güneş patlaması, meteor gibi kozmik felaketlerde ortaya çıkan enerji, Hiroşima'ya atılan bomba cinsinden ifade edilmektedir. Bu durum olsa olsa insanlık tarihinin en büyük vahşetinin Hiroşima'ya atılan bomba olduğunun bir göstergesi olabilir.

Bir not: Japon eğitim uzmanları eğitim sistemimizi incelemek üzere Türkiye’ye geldiklerinde, Hiroşima felaketi ile ilgili Başbakan Turgut Özal ile Japon diplomatlar arasında ilginç bir diyalog geçmiştir. Birçok bürokratın da hazır bulunduğu bir ortamda raporlar sunulur ve Japonlar sonucu şöyle açıklar : “Sizin eğitim sisteminizde milli ruh yok!”Bunun üzerine Turgut Özal şaşırır ve “Nasıl yani?” diye sorar. Japonlar ise şöyle devam eder: “Biz Japonya'da okula başlayacak çocuklarımıza milli ruh şoklaması yaparız. Onları önce toplu halde hızlı trenlere bindirir; dev fabrikalarımızı, teknoloji merkezlerimizi gezdirir; ülkemizin gücünü gösteririz. Sonra da bu yavrularımızı alır; Hiroşima ve Nagasaki'ye götürür; orada atom bombası atılan ve yıllardır ot dahi bitmeyen alanları gösterir ve deriz ki: Eğer siz bilinçlenmez ve az önce gördüğünüz teknolojiye sahip olmak için çalışmazsanız sonunuz böyle olur.”Bu sırada Türk bürokratlardan biri atılır: “Ama bizim Hiroşima'mız yok ki!” Japon uzmanın cevabı ise tokat gibidir: “Sizin Çanakkale'niz on Hiroşima eder!” (Kaynak: Ntmsnbc.com, 6 Ağustos 2014.)

1946'da Japonya'nın yeni anayasası yürürlüğe girmiştir.

2006'da Başbakan Junichiro Koizum Türk Cumhuriyetlerine uzun bir geziye çıkmıştır.

Japonlar 2012 yılında ‘Dünya Uygur Kongresi’ni Tokyo’da yapılması için önayak olmuş, o kurultaya ev sahipliği yapmışlardır.

2013'te Japonya, Turfan (Turpan) katliamına tepki göstererek Çin'e uyarı göndermiş, olayların son bulmasını istemiştir. Başkent Tokyo'da bayraklar yarıya indirilmiş, mitingler düzenlenerek olaylar protesto edilmiştir. Birçok Japon şirketi personeline Uygur kıyafeti giydirmekte, masalarında bulunan Japon bayraklarının yanına Doğu Türkistan bayrağı da taktırmaktadır.

HİROŞİMA SALDIRISINDAN KARELER


Bir “an”da eriyen ve buharlaşan yaşlı kadından artakalan

İnsanlık tarihinin en büyük vahşeti

Bir anda yanan siviller

Saldırı sonrası
Hiroşima'dan dört ay sonra bir anne ve çocuğu molozların ve yanık ağaçların arasında oturuyor. 
Fotoğraf: Alfred Eisenstaedt

TOPLUM

Japonya'nın nüfusu 126 659 683'tür. Dünyanın onuncu kalabalık ülkesidir. Tokyo'nun bulunduğu alan çevresinde bulunan şehirlerle birlikte dünyanın en büyük metropoliten alanını oluşturur.
Geleneksel Japon kültürünün derin izleri günümüz Japonya’sında günlük yaşamda bile kendini hissettirmektedir.

EKONOMİ

Doğal kaynakları yoksul olan Japonya, II. Dünya Savaşı sonrasında otomotiv, elektronik gibi sektörlere yönelik kalkınma stratejisi izlemek suretiyle ekonomik bir mucizeye imza atmıştır. Günümüzde gayri safi yurtiçi hâsılada (nominal) dünyanın üçüncü büyük ülkesi konumundadır. Tüketim vergisi oldukça düşük olmasına (%8) rağmen Japonya’da var olan aşırı tasarruf eğilimi tüketimi caydırmaktadır. Bu nedenle son yıllarda büyüme oranı düşük seyretmektedir.
Türkiye ve Japonya 1992'de Yatırımların Teşviki, 1993'te Çift Vergilendirmeyi Önleme, 1995'te Ticaret ve Tediye Anlaşmalarını imzalamıştır.

Japonya’nın gümrük vergileri oldukça düşüktür (%2,5 civarı). Yen'deki değer kaybına rağmen, 2013 yılında Türkiye'nin Japonya'ya ihracatı %23,3 oranında artmıştır.

DİL

Türkçe gibi Ural-Altay Dil Ailesinin Altay kolundan gelen Japonca, biçim bilimi bakımından sondan eklemeli, söz dizimi bakımından ise özne+nesne+yüklem düzenine sahiptir.

5. yüzyılın sonunda Çin'den, Kanji (漢字) denilen harflerden oluşan yazı sistemi alınarak Japonca'ya uyarlanmıştır. Kanjilerin toplam sayısı 40 binden fazladır. Kociki'nin en eski yazılı belge olduğu kabul edilmektedir.
Japoncada hecelerin sonunda "n" dışında bir ünsüz bulunmaz.

Japoncada 'erkek dili' ve 'kadın dili' vardır. Erkekler oldukça erkeksi bir dille konuşurken kadınların bu dile ait kelimeleri ünlemleri kullanması doğru bulunmamaktadır.

Personeline Uygur kıyafeti giydiren, masalarında bulunan Japon bayraklarının yanına Doğu Türkistan bayrağı taktıran bir Japon şirketi.


Türk-Japon Vakfının bir toplantısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder